top of page

Τι σημαίνει πραγματικά Functional Training;

Updated: Dec 11, 2022

Έχεις ακούσει πολλές φορές τον όρο functional training, και έχεις δει και διαβάσει διάφορα γύρω από αυτό το είδος γυμναστικής.


Γυμναστική για αστροναύτες, ασκήσεις για εκμάθηση σύνθετων δεξιοτήτων τσίρκου και πολλά πολλά άλλα απίθανα.


Η λειτουργική άσκηση -functional training- έχει ορισμό, αρχή, τέλος και πρωτόκολλο.



Functional training, είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια διαδικασία καθορισμού των μυοσκελετικών δυσλειτουργιών και στη συνέχεια να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα δράσεων και εφαρμογών ώστε να εξαλειφθούν οι δυσλειτουργίες και να βελτιωθεί η λειτουργικότητα (όπου λειτουργικότητα είναι η καθημερινή ανάγκη κινήσεων).



Ένας μέσος ασκούμενος χρειάζεται επαναπροσδιορισμό στο περπάτημα (ναι κι όμως), σωστό τρόπο σκυψίματος, τραβήγματα, σηκώματα και πολλές βασικές κινήσεις ρουτίνας της καθημερινότητας (που νομίζουμε όλοι ότι κάνουμε σωστά).

Για παράδειγμα, σίγουρα έχεις παραπονεθεί ότι πονάει η μέση σου μετά από δουλειές που έκανες στο σπίτι, ισχύει;

Όχι, αυτό που συμβαίνει είναι ότι δουλεύουν αρκετά οι εκτείνοντες του κορμού (aka ραχιαίοι), ενώ δεν είναι γυμνασμενοι ούτε συνηθισμένοι να ασκούνται έντονα και σε πιο απότομους και γρήγορους ρυθμούς.


Σε γενικές γραμμές οι λειτουργικές ασκήσεις είναι πολυαρθρικές και πολυμυικές ασκήσεις που βοηθούν στην καθημερινότητα. Έχουν μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση σε σχέση με οποιαδήποτε απομόνωση - bodybuilding, γιατί ενεργοποιούν πολλούς μύες και αρθρώσεις.


Μετά από μια περίοδο λειτουργικής άσκησης το σώμα αλλάζει πολύ περισσότερο σε σχέση με υπόλοιπα είδη γυμναστικής λόγω της αύξησης του μεταβολισμού αλλά και ταυτόχρονα χάρη στην ένταξη των σωστών στάσεων του σώματος στην καθημερινότητά μας.


Άρα στην ουσία λειτουργική γυμναστική είναι ό,τι μας βοηθά να διορθώσουμε τα μυοσκελετικά προβλήματά μας αλλά ταυτόχρονα και την καθημερινότητά μας κάνοντας το σώμα μας δυνατό και πλήρως λειτουργικό

bottom of page